dekat sini I nak ajar kamu masak k...I bukan la pandai masak sangat..tapi kalau nak kongsi-kongsi resepi tak salahkan??kalau sudi kamu cuba la k??
resepi kali ni bagi peminat makanan pedas..ala-ala boleh berasap telinga, meleleh air hidung, lidah rasa berapi...disebabkan I memang suka makanan pedas (anak neghoghi la katakan..), so, memang sesuai menu ni...

bahan-bahan::
4 ekor ikan talapia (kalau I guna yang merah, sebab mak cakap yang hitam ada rasa lumpur, betul ke??hehehe)
5 ulas bawang putih
segenggam cili api
3 keping asam keping
minyak untuk menggoreng
cara-cara::
1- siang dan bersihkan ikan talapia.
2- potong 2 atau 3 ikan talapia.
3-gaulkan ikan dengan kunyit serbuk dan sedikit garam (macam kita nak makan ikan goreng)
4-goreng ikan talapia (make sure goreng garing-garing taw..baru sedap!!)
5-toskan ikan yang siap digoreng, keluarkan minyak lebih goreng ikan, tinggalkan untuk masakkan cili sahaja.
6-tumbuk atau blender (blender kering taw) bawang putih dan cili api.
7-masakkan bahan yang siap ditumbuk dan tambahkan asam keping.
8-masak bahan-bahan sehingga garing.
9-campurkan ikan yang telah siap digoreng.
10-sedia untuk dihidang.
pinky note:: boleh juga tukarkan ikan talapia dengan ikan keli, ikan selar atau ikan mengikut citarasa masing-masing...

last sekali nak promote muka chef pada hari ni..harap-harap masakan anda akan lebih sedap..hehehe...
SELAMAT MENCUBA!!!
2 ❤ SwEEt MeSSaGe 4 mY PiNkY HoMe:
Sedapke Ikan Talipia ni..dulu pernah try,tak brape sedap..trus sampai skang tak makan ikan talipia...
http://eyriqazz.blogspot.com/
❤ Eyriqazz ❤
thanx sudi view my page..
sedap, kalau goreng garing2..
mungkin yg mkn tu mungkin yg talapia hitam kot..
memang tak sedap..
kalau talapia merah sedap...!!!
cuba la k..
Post a Comment