jom cuba tengok barang kat sini... ♬♬♬

Friday, February 19, 2010

..:: tutorial shoutmix & cbox bergambar ::..

❤ SwEEt PiNkY sToRy bY ❤ Ida Sazarina at 8:46 PM



ramai juga yang bertanyakan saya mcam mana nak letak gambar-gambar di shoutmix seperti saya ni..sebenarnya cbox pun boleh buat juga..macam di page mcsue..ni cubaan pertama saya buat untuk cbox..tapi hari ini saya terpanggil untuk buat entry atas permintaan kak zures...


kamu semua nak kan letak gambar macam ni??tapi ni adalah orang kurang siuman tak bertanggungjawab yang buat onar kat shoutmix saya..huhuhu..sila terasa ye...nama kat bawah tu pun buat juga lepas tu...


oklah mula dengan tutorial saya k..abaikan mereka yang cacat tu ..huhuhu~~


1-pastikan anda ada gambar yang nak diletakkan...pastikan saiz nya sama seperti yang akan di show pada shoutmix atau cbox..(saya gunakan paint dan "resize" kan gambar)

2- log in blog anda -->> dashboard -->> edit layout -->> add a gadget -->> picture -->> uploadkan gambar yang anda sudah resizekan -->>save.. (gambar ni hanya sementara...lepas siap boleh delete)

3- selepas save view blog anda -->> right click pada image -->> view image (tujuan upload nak dapatkan url image)


4- log in shoutmix -->> setting -->> smiley
5- lepas buka smiley tu ni hasil dia kan??tengok pada custom smiley.. kamu boleh letak sehingga 10 custom smiley..sesiapa yang kaya atau duit terlebih dah upgrate to premium boleh la letak sampai 500 k..hehe~~




6- di bawah ada tulis "new" paste kan url untuk image yang anda uploade pada -step 3- dalam box url.. kemudian 2 kotak sebelahnya adalah 2 perkataan yang di taip akan mengeluarkan gambar tersebut.. (macam gambar saya kalau anda tulis "nana" atau "nanajoe" akan keluar gambar saya).... setelah selesai -->> add -->> save setting ... SELESAI!!! (bolehlah delete gambar sementara di blog yang anda upload sebentar tadi)

untuk cbox pun sama..gantikan di bahagian smiley k....untuk meletakkan emoticon yang macam saya punya tikus pink yang comel tu anda boleh ambil emoticon disini atau disinun...ambil direct url dan paste seperti tutorial k!!!!

SELAMAT BERJAYA!!!


PINKY NOTE:: mudah jew ni...cuma saya jew tak pandai nak buat tutorial..huhuhu~~kalau tak faham bolehlah bertanya k...insyaallah saya bantu sampai berjaya..sebarang kekeliruan dan kekurangan saya minta maaf k...

0 ❤ SwEEt MeSSaGe 4 mY PiNkY HoMe:

Related Posts with Thumbnails
 

❤ sToRy bY tHe PiNkY LoVeR❤ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Best Gift ideas