jom cuba tengok barang kat sini... ♬♬♬

Tuesday, January 19, 2010

resepi Cik Nana:: roti jala

❤ SwEEt PiNkY sToRy bY ❤ Ida Sazarina at 10:47 AM
kalau I ada kat rumah mak biasanya buat roti jala time mak masak kari..sebab dah alang-alang ada kuah dia dan tak nak membazir..

kalau dekat rumah, I seorang jew yang pandai buat..bukan nak berlagak tapi kenyataan..mak cakap:: "kalau mak dah pandai buat nanti semua mak yang kena buat, biar mak tak pandai"..hahaha~~sangat malas mak I ni ok... *tipu..mak sangat rajin memasak sebenarnya..

bahan-bahannya::

--->1/2 kg tepung gandum


--->sedikit kunyit serbuk


--->2biji telur

--->sedikit garam

--->*ada orang letak majerin or minyak, but I tak letak pun..sebab sebelum masak kena sapu minyak n makan ngan kari yang berminyak..so, tak perlu menambah lemak ok..

cara membuatnya::



masukkan semua bahan tadi dalam blender, tambah air ok..bagi cair jew...tapi jangan sampai cair sangat..nanti jadi lempeng..hehehe~~




hasil dah siap blend letak dalam acuan

*petua::jangan korek-korek tepung yang melekat pada blender tu..nanti jd berketul-ketul dan acuan tersumbat..




dah ada tu, apa lagi..sapu minyak pada kuali (kuali leper mcm wat beger k..gelek la badan memusingkan tangan yang ada acuan...buat macam ni.biar ada sarang-sarang dia..

siap masak..lipat begini..


kemudian..gulung sahaja.. * I tak buat yang lipat sebab nanti melekat-lekat..


siap dihidangkan bersama kari ayam...



selamat mencuba!!!!

pinky note:: kadang kalau dekat rumah dah berkumpul ramai-ramai...pukul 1 pagi pun ada order roti jal kat I..so, I buatkan jew..sangat mudah..no malas-malas okey~~


orang perempuan kena rajin!!!
*betul tak kaum lelaki??hehehe~~



14 ❤ SwEEt MeSSaGe 4 mY PiNkY HoMe:

POSH76 on January 19, 2010 at 11:16 AM said...

sis tak rugi buat menantu...hehe

i like the resepi...me nak cuba la hehe

Zon Bebas on January 19, 2010 at 11:18 AM said...

tetiba plak jd lapo nengok gambo roti jala ni. huhu..

NaNaJoe on January 19, 2010 at 11:21 AM said...

❤ POSH76 ❤

sis..maloo la ckp gtu...hehehe~~
cuba sis jgn xcuba..rugi~~ =p

NaNaJoe on January 19, 2010 at 11:22 AM said...

❤ Zon Bebas ❤

xpe2..jap g ptg2 cari roti jala kat luar tu k..hehe~~

black_mel on January 19, 2010 at 11:34 AM said...

wahhh....tetiba jer rasa lapar..cicah dgn kurma daging..nyum3...

NaNaJoe on January 19, 2010 at 11:36 AM said...

❤ black_mel ❤

huhu~~meleleh air liur memikirkannya!!!

yanmie on January 19, 2010 at 11:46 AM said...

alamak lapar lak tgk roti jala tu..nggee~~~

NaNaJoe on January 19, 2010 at 12:58 PM said...

❤ yanmie ❤

uish..g la mkn k..da tgah ari ni..hehehe~~

IeshaGunn on January 19, 2010 at 6:12 PM said...

lama xmkn roti jala. sedapnyaa~

Solehah on January 19, 2010 at 9:47 PM said...

wah wah..terer memasak rupanya..

rash on January 19, 2010 at 10:22 PM said...

sedapnye roti jala..
slalunye tggu mak wat jer =p

Jieda on January 20, 2010 at 1:35 PM said...

pandainya nana menjala,akak ni juga yang tak pandai menjala,akhirnya jadi cam lempeng hehehe

cik EPAL on January 20, 2010 at 2:13 PM said...

dah lama tak makan roti jala :D

Anonymous said...

Buleh wat menJALA ayam lor...
huhu...

Related Posts with Thumbnails
 

❤ sToRy bY tHe PiNkY LoVeR❤ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Best Gift ideas